Startoldal (HU)

„A haza mindenek előtt egy belső beállítódás.“

(„Heimat ist vor allem eine innere Einstellung.“ – Dr. Annemarie Gronover)

Üdvözöllek!

photofunia-1425056147Foglalkozásom szerint gimnáziumi tanár (1989), valamint felnőtt klinikai és mentálhigiéniai szakpszichológus (1997, 2000) vagyok, 2014 januárjától vizsgázott civil mentor.

A valóságban az újrakezdés mestere.

Bővebben rólam .

2001 óta veszek részt aktívan az integrációs munkában, megosztva saját tapasztalataimat ebben a fáradtságos folyamatban: hogyan lehet nyelvtudás nélkül vagy cropped-relaxing-1979674_1920.jpgkevés nyelvtudással egy új közösségbe beilleszkedni. Személyes és szakmai tapasztalataimmal segítem az expat-feleségeket és a végleg letelepülő migránsokat ebben a munkában. Segítek megtalálni a választ arra a kérdésre, „Hol vagyok otthon?“.

Így kezdődött…, de mindig kiderül, hogy ezt a kérdést az ember újra és újra fel kell, hogy tegye magának.  A „segítő“ szerep mellett csendben, a háttérben folytatódik – vagy elölről kezdődik? – a keresés, a válasz megtalálása erre a kérdésre.

Végül pedig mindig eljutok odáig, hogy Annemarie-val értek egyett: a haza mindenek előtt egy belső beállítódás.

„Minden ember igaz hivatása csakis az lehet, hogy eljusson önmagához. Lehet az ember költő vagy őrült, próféta vagy gonosztevő – nem ez a fontos, mindennek végső soron semmi jelentősége. Az a lényeg, hogy az ember megtalálja saját sorsát, ne pedig egy tetszőleges sorsot kövessen, és amire rátalált, azt teljesen és töretlenül kiteljesítse önmagában. Minden egyéb badarság, szökési kísérlet, menekülés vissza a tömegek eszméihez, megalkuvás, rettegés önmagunktól.“

(Hermann Hesse: Demian)

Werbung

Kommentare sind geschlossen.

Eine WordPress.com-Website.

Nach oben ↑

%d Bloggern gefällt das: